Opel demonstreert sterk geautomatiseerd coöperatief rijden.Finale voorstelling van het Duitse onderzoeksproject Ko-HAF in Opel Test Center.

Coop

Opel demonstreerde met succes een toekomst die aanstuurt op minder verkeers­ongevallen en meer vrijheid voor bestuurders om te lezen, schrijven of verpozen, omdat ze niet langer hun wagen doorlopend onder controle dienen te houden. De autoproducent maakt deel uit van Ko-HAF – “Kooperatives hochautomatisiertes Fahren” – een Duits project dat onderzoek voert naar sterk geautomatiseerd coöperatief rijden en dat opgestart werd in juni 2015. Het Opel Insignia-prototype toonde de functionaliteiten van sterk geautomatiseerd coöperatief rijden tijdens de presentatie van de finale resultaten van Ko-HAF, die voorgesteld werden in het Opel Test Center in Rodgau-Dudenhofen.

 

Sterk geautomatiseerde coöperatieve rijsystemen hoeven niet continu onder toezicht te staan van de bestuurders. Die kunnen zich op andere taken richten, maar wanneer het systeem hen daarom vraagt, moeten ze de controle over het voertuig kunnen overnemen binnen een bepaalde tijdsperiode. Het voertuig moet daarom in staat zijn verder te ‘zien’ dan mogelijk is met de eigen sensoren. Bij Ko-HAF sturen voertuigen informatie over hun huidige wegomgeving, bijvoorbeeld over wegenwerken, files en ongevallen, naar een Safety Server. Die server verzamelt en verwerkt alle informatie met gedetailleerde kaarten als resultaat. Die zijn beschikbaar voor de voertuigen wanneer ze erom vragen en vormen een soort kunstmatige horizon die een erg gedetailleerde vooruitblik biedt op de weg voor het voertuig.

Lees hier het volledige persbericht.