Verwen je wagen met een grondige poetsbeurt.Voor alles wat je wagen voor je doet, mag hij ook eens in de watten gelegd worden, niet?

Wassen

 

Elke auto verdient immers een regelmatige wasbeurt, met producten die ‘m doen blinken als nieuw. Steek dus de handen eens uit de mouwen en houd je wagen in topconditie. Met deze tips ben je alvast zeker van een geweldig resultaat.

Er bestaan geen regeltjes die zeggen hoe vaak je je wagen moet poetsen. En dat is maar goed ook, want veel hangt natuurlijk af van waar, wanneer en hoe vaak jouw bolide de weg op gaat en, niet te vergeten, waar je ‘m parkeert. Strooizout, modderige baantjes, insecten en uitwerpselen van vogels, zorgen voor heel wat smurrie die na een tijdje schadelijk kan zijn voor de lak. En wie in de stad woont zonder een eigen garage, heeft nu eenmaal meer kans op een kras of een bluts dan wie zijn wagen elke nacht netjes kan binnen parkeren.

Wassen met de hand of in de wasstraat? Spons

Een ritje door de carwash of een uurtje zelf schrobben? Iedere methode heeft zijn voor- en nadelen. Een wasstraat verbruikt minder water dan een wasbeurt met de hand en de automatische borstels kunnen opgestapeld vuil verwijderen aan de onderkant van je chassis, in hoekjes waar je zelf nauwelijks bij kunt. Maar perfect is zo’n mechanische carwash ook niet: de meest hardnekkige sporen van vuil of insecten blijven vaak nog zichtbaar en moet je dus toch nog zelf te lijf gaan. Wassen met de hand neemt wat meer van je kostbare tijd in beslag, maar het is ideaal voor wie graag gedetailleerd te werk gaat. Wat je zelf doet, doe je nu eenmaal beter.

 

Ga je zelf de handen uit de mouwen steken? Dit heb je nodig:

 • Enkele grote emmers water (die je tijdens het wassen enkele keren ververst)
 • Een tuinslang
 • Enkele zachte sponzen Reinigingsmiddel voor auto’s, zoals de producten die bij je Opel verdeler beschikbaar zijn.
 • Een zeem of zachte vezeldoek
 • Polish voor de afwerking

 

Wanneer je alle benodigdheden hebt verzameld, ben je klaar op de mouwen op te stropen. Zo ga je te werk: De auto wassen bij mooi weer? Leuk! Maar doe het niet in de volle zon. De poetsmiddelen drogen in de volle zon snel op, waardoor er strepen op het lakwerk achterblijven.

 • Begin bij de wielen en velgen. Gebruik hiervoor een gespecialiseerde velgenreiniger: even laten inwerken, stevig schrobben en goed spoelen met water.
 • Open de deuren, kofferbak en motorkap om alle verborgen plekjes proper te maken. Sluit ze nadien weer.
 • Gebruik voldoende water en maak de carrosserie helemaal nat, zodat er niets achterblijft dat krassen kan veroorzaken.
 • Je kan ook te werk gaan met een hogedrukreiniger, maar zorg dan wel dat je minstens 20 centimeter afstand houdt tussen de spuit en de lak van je wagen.
 • Poets de wagen met de spons. Begin helemaal van boven en werk in de lengte naar beneden. Vermijd cirkelvormige bewegingen, die kunnen je met kringvormige krassen opzadelen.
 • Spoel de wagen hierna goed af met proper water.
 • Voorkom kalksporen door het koetswerk nauwkeurig met een doek te drogen.
 • Poets je een vrij nieuwe wagen? Klaar de klus dan met een eenvoudige beschermende was.
 • Een wagen met al wat aangetaste verf of kleine krasjes, kan je best behandelen met een polish. Belangrijk: volg nauwkeurig de gebruiksaanwijzing!

 

Helemaal klaar? Bekijk dan met trots het eindresultaat! Een auto die je zelf gepoetst hebt, ziet er toch nog nét iets beter uit, vind je niet?

 

Wil je meer weten over hoe je je Opel in perfecte staat kan houden? Kijk dan zeker even op de Opel Onderhoudspagina of neem contact op met een Opel dealer in je buurt.