Veilig richting een nieuw schooljaar.Zien en gezien worden!

Na twee maanden zomervakantie springen in september opnieuw duizenden scholieren op de fiets richting schoolpoort. Het verkeer krijgt er weer een groot aantal pendelaars bij, wat zorgt voor heel wat extra drukte op onze wegen, fiets- en voetpaden. De vraag is dus: hoe maak je je rit zo veilig mogelijk? Het antwoord: door te zien én gezien te worden.

 

Fluo

 

Er zijn heel wat manieren om als voetganger of fietser op te vallen in het verkeer. Daarvan is het dragen van een fluo hesje misschien wel de meest efficiënte. Je kan er letterlijk niet meer naast kijken: een groep kinderen die te voet onderweg is, gaat bijna altijd gehuld in fluorescerend geel. En terecht! Want geef toe, de moeite om een fluo hesje aan te trekken is minimaal en het resultaat is super opvallend. Automobilisten die een groep fluo hesjes naderen, zien al van tientallen meters afstand dat ze maar beter kunnen vertragen.

Fluoresceren: meer dan alleen reflecteren

Fluo is hot, omdat het een heel eenvoudige manier is om je zichtbaarheid flink te vergroten. In tegenstelling tot reflecterende materialen, die het licht alleen maar weerkaatsen, gaat een fluorescerende stof zélf licht uitzenden. Dat maakt het visuele effect, en dus je zichtbaarheid, nog veel groter. Reflectie zorgt dat automobilisten je sneller en makkelijker opmerken, maar fluo versterkt het invallende licht en gaat dus nog een stapje verder.

Fluohelm

 

Je ziet fluo vooral in hesjes, maar het wordt ook gebruikt voor rugzakovertrekken, schoenhoesjes, armbanden, stickers en - nog beter - fietshelmen. Je kan dus zelf kiezen hoe opvallend je het verkeer wilt doorkruisen. Let wel op: check steeds of er een CE-markering aanwezig is, zo ben je zeker van een goede kwaliteit.

 

Communiceer in het verkeer

Met een fluorescerende stof geef je een duidelijk signaal dat zegt: “hier ben ik!” Maar je kan nog veel meer boodschappen uitzenden van op je fiets. Het is niet omdat automobilisten je stem niet horen, dat je als fietser niet met hen kan communiceren. Want net zoals een auto met zijn richtingaanwijzers duidelijk maakt welke kant hij op wil, kan een fietser met de armen laten zien wat zijn of haar bedoeling is. Gebruik je armen daarom zo veel en zo opvallend mogelijk en doe het ruim vóór je een manoeuvre uitvoert. Zo ziet iedereen heel goed waar je naartoe wil en kan je op een veilige manier oversteken, uitwijken of van richting veranderen.Dode hoek

Extra opletten voor de dode hoek

Nader je op je fiets een vrachtwagen die rechtsaf wil, wees dan extra waakzaam voor zijn dode hoek(en). Er zijn immers drie plekken rond het voertuig waar de chauffeur een beperkt zicht op heeft: voor en rechts naast de cabine, de rechterkant van de vrachtwagen en het gebied net achter de oplegger. Neem voor een duidelijk beeld van deze zones hier een kijkje.

 

 

Wil je nog meer weten over het de voordelen van fluo en het belang van een goeie zichtbaarheid in het verkeer? De Vlaamse Stichting Verkeerskunde vertelt je er hier en hier alles over.

hesjes